søndag 1. mai 2011

Propolis


Bilder fra kirsebærtreet hjemme i hagen


Propolis
Propolis er et rent produkt fra naturen. Råstoffet er seigt, klebrig harpikslimstoff, som biene henter fra løv- og bartrær, fortrinnsvis fra skuddknopper. Biene anvender stoffet i inngangen til kuben og til personlig pensling av cellene hvor egget utvikles og matforråd lagres. Stoffet er antiseptisk. Når biene kan bo tett sammen i tusentall uten å bli angrepet av sopp, virus eller bakterier, skyldes det at de tetner boligen med propolis. Videre inneholder propolis voks, pollen og aromatiske oljer. Propolis med ulik geografisk opprinnelse er påvist å ha ulikt innhold og dermed ulik virkning.


Som medisinsk middel blir propolis brukt i mange forskjellige former, som å tygges i ren form, i oppløsning med ulike væsker, - alkohol, vann og aceton er mest brukt. Oppløsningene brukes i dråpeform og som spray. Pulver, granulat, tabletter og salver er andre former for propolispreparater.



Den antibiotiske virkning av propolis har vist effekt på en lang rekke sykdomsfremkallende mikroorganismer. Det har vært brukt mot ulike Herpes-virus med godt resultat, og på ulike typer sår, brannsår, operasjonssår, liggesår og andre "død-kjøtt"-sår. Her virker ifølge enkelte forskere den antioxidante effekten inn.



Også magesår, lunge- og ørebetennelser, tannkjøtt- og slimhinnebetennelser har vært behandlet. Særlig har propolismidler vært anvendt i gynekologiske behandlinger av sår, soppinfeksjoner med betennelser og vevsfortyrrelser. Propolispreparater, ofte i blanding med andre biprodukter, som dronninggelé, honning og voks, er brukt på kvinner med klimakterieplager og til unge kvinner med sterke menstruasjonsplager av fysisk og psykisk art.



Propolis hevdes å kunne virke forebyggende og som akutt behandling ved prostata. Her er det en antibakteriell, en regenererende og en bedøvende virkning som man mener gjør seg gjeldende.



Man mener at de eteriske oljer er hovedansvarlig for den bedøvende virkning som er blitt nyttiggjort ved tannoperasjoner og likeledes ved operative inngrep i nese og hals.
Hudplager som akne er kraftig redusert og soleksem og psoriasis er lindret.


1 kommentar:

  1. Hello I am so happy I found your webpage, I really found you by error, while I was searching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now
    and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round exciting
    blog (I also love the theme/design), I don't have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb work.
    Look at my webpage :: property in london bridge for sale

    SvarSlett