søndag 1. mai 2011

Honning


Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse, men visste du at det også kan bidra i kampen mot beinskjørhet?
Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse, men visste du at det også kan bidra i kampen mot beinskjørhet?
Honning er søtt og deilig og kan brukes på mange måter. I tillegg har den en rekke helsebringende egenskaper.

Færre kalorier enn sukker
Honning har 334 kalorier per hundre gram, mot 400 kcal i hvitt sukker. Siden honning gir ekstra smak i tillegg til det søte, trenger du heller ikke like mye honning som sukker for å få den rette smaken. 
Grunnen til at honning har lavere kaloriinnhold, er at den også inneholder vann, vitaminer, mineraler og pollen. Er du opptatt av lav glykemisk indeks, kan honning derfor være et bedre alternativ enn hvitt sukker.

  • 50 kalori-killere

  • Maks forbrenning

  • Mot beinskjørhet
    Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse, men visste du at det også kan bidra i kampen mot beinskjørhet? Forskere ved Purdue-universitetet i USA har påvist at litt honning hver dag faktisk hjelper kroppen til å ta opp kalsiumet i kosten.

    Søt og god mage
    Er magen i opprør, selv om du gir den massevis av sunne melkesyrebakterier i form av Biola eller Cultura? Prøv med litt honning til. Honning regnes som et prebiotikum, altså mat som øker veksten og aktiviteten til disse positive bakteriene. Hva med en gresk dessert for bedre fordøyelse? Hell naturellyoghurt i en dessertskål, dryss over noen nøtter (for ekstra antioksidanter) og avslutt med å ringle honning fra en skje over det hele. Server.

  • Ta tak i mageplagen

  • Energidrikk
    Siden norsk honning ikke er tuklet med av industrien, er sukkeret i honning lett å ta opp av kroppen. Dersom det er tungt å komme i gang med treningsøkten en dag, kan
    du prøve å røre sammen 7 dl vann, 20 g honning (omtrent en stor spiseskje) og en god sprut med sitron (uten nok sitron blir det for søtt). Den må serveres iskald for å være god, så legg gjerne i noen isbiter.

    Bekjemper liggesår
    I Danmark bruker sykehusene tykk honning i kampen mot gjenstridige liggesår. I tillegg til at honningen er antimikrobiell, og dermed bekjemper bakteriene i såret, trekker den til seg fuktigheten som gir bakteriene gode leveforhold. Så et godt omslag med tykk honning tørker ut vonde liggesår og helbreder dem uten bruk av antibiotika eller penicillin.

    Smak av natur
    Honning tar smak av blomstene nektaren kommer fra. Den lyse, milde sommerhonningen lukter og smaker av bringebær, geitrams, sommerblomster og epler. Den mørkebrune lynghonningen dufter av røsslyng og fjellet om høsten, og er det norske gullet tyskerne er ville etter.

  • Naturlig nytelse

  • Vitaminer og mineraler
    Honning inneholder forskjellige sukkertyper (78 prosent) og vann, i tillegg til vitaminene B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) B6 (pyridoxin), C, pantotensyre, og mineralene kalsium, jern, magnesium, kalium og sink.

    Litt honning i hverdagen? Prøv:

  • Sommerhonning i teen, eller i en caffe latte.

  • Å lage kakao med mørk sjokolade, og søt den med lynghonning.

  • Et drypp lynghonning på en grov havrekjeks med sterk ost.

  • Lynghonning i marinaden, for flott smak og stekeskorpe på kjøttet.
  • Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar